Президентът Румен Радев връчи на Робърт и Нели Гипсън специалната награда на Българския дарителски форум за личности със значим принос за развитие на дарителството в страната.

Отличието е израз на признателността на дарителската общност в България за приноса на семейство Гипсън за реализацията на множество благородни каузи и благодарност за тяхната щедрост в образованието, културата и за съхраняването на българската памет.

Това стана на днес на церемонията по връчването на четиринадесетите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител". Държавният глава, който беше домакин на церемонията, връчи приза в индивидуалната категория. Тази година той се присъжда на дългогодишните филантропи семейство Гипсън, които присъстваха лично, предаде БТА.

Историята им е блестящ пример за "заразната сила" на доброто, за това, че силата на дарителството помита всякакви граници, каза президентът Радев. Няма награда, която да се съизмери с чувството за вътрешно удовлетворение от това, че даваш крила на таланта, амбицията и мечтите на хиляди млади българи, добави държавният глава.

От 2004-та година насам близо 1300 наши студенти са подпомогнати със стипендии от създадения фонд на семейство Гибсън, със сътрудничеството на фондация Свети Свети Кирил и Методий и Американската фондация за България. Стипендията е 8 000 лева за четири години, по 2 000 лева всяка година до завършване на курса бакалавърско обучение. През последните 15 години 1200 студенти са получили финансова помощ на обща стойност над два милиона лева.

Дарителското семейство подкрепя и българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк. Със средства на Нели и Робърт Гипсън е закупено оборудване за Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей и библиотека "Гео Милев" в Монтана, реставрирани са манастирът "Св. св. Петър и Павел" в Лясковец, иконите и иконостасът на храм "Вси светии" в Тетевен. Роялът "Стейнуей" в залата на българското генерално консулство в Ню Йорк също е тяхно дарение. Благодарение на семейство Гипсън в България остава уникален фотоархив върху над 180 стъклени негатива -фотографии от 1912-1913 и 1940 г. Пак с финансовата помощ на Нели и Робърт Гипсън става възможна изложбата "Основоположници на българската фотография: Карастояновите", която представя в снимки 200-годишната история на известен самоковски род.

В изказването си на церемонията президентът Радев посочи, че дарителството има здрави корени в обществото ни, които водят далече назад към Възраждането и възрожденски идеали, към съграждането на нова България. Хората от едно време много добре са проумели, че имането има смисъл, само когато го влагаш в градеж в служба на обществото. Мисълта за градеж, а не за грабеж е владеела умовете на нашите видни общественици и държавници от онова време. Затова и българинът по силата на тази традиция продължава да дава днес, каза Румен Радев и добави, че всеки дарява според възможностите си, затова и той не дели дарителите на малки и големи. Защото дарителството не означава да дадеш финансови средства, а да имаш осъзнат подход към проблемите на другите и към развитието на цялото общество.

На фона на намаляващите случаи на дарения за последните 5 години е важно, че расте делът на непаричните дарения, отбеляза президентът. Той посочи, че фокусът на тазгодишната дарителска кампания е устойчивостта на даренията. В това има дълбок смисъл, защото трябва търсят такива форми на дарителство, в които вложените време, средства и енергия да се увеличават многократно с времето, каза Радев. Какъв по-добър пример от влагането в наука и образование. Затова расте и делът на инвестициите на дарителството от компании, от неправителствени организации, институции, които образоват и от хора, които имат амбицията да се образоват. Според държавния глава, това е най-устойчивата и перспективна дарителска инициатива за едно общество.

Радев отбеляза, че имаме нужда от образовани хора, защото образованият човек трудно се поддава на неистини и на популистки внушения. Образованият човек е "брониран" срещу всекидневните бомбардировки с новини за небивал икономически и социален напредък. Не позволява да му поставят "розови очила", той мисли критично, търси проблемите в обществото и най-добрите методи така че тези проблеми да се решават. Търси не само своето лично облагодетелстване, той търси развитието и просперитета на обществото като цялост, каза президентът Радев и благодари на дарителите, които продължават да даряват и да влагат в таланта и бъдещето на младите българи.

Снимка: БТА

Отличените за корпоративни дарители за през 2019 г. са:

Категория "Най-голям обем финансови дарения" "Кауфланд България"

През миналата година дружеството на "Кауфланд" в България е дарило над 464 хил. лв. Подкрепени са множество социални, образователни и местни проекти в различни части на страната.

Категория "Най-голям обем нефинансови дарения" "Данон Сердика"

"Данон Сердика" предоставя безвъзмездно свои продукти в подкрепа инвалидни дружества, домове за деца, социални кухни и др. Само през 2018 г. компанията е предоставила 35 280 кг млечни продукти на обща стойност над 255 хил. лв.

Категория "Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите" "Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър (HPE)"

През 2018 г. служителите на HPE са дарили 5900 часа доброволен труд на обща стойност 158 651 лв. Всички доброволчески акции са били в рамките на работното време в съответствие с т.нар. Voluntary Time Off Policy, според която всеки служител има право да отделя до 60 часа от работното си време на година за доброволчески труд. В допълнение, за всеки час доброволчески труд служителите получават по 5 USD. Те са предоставени от HPE Foundation и могат да бъдат използвани само и единствено за дарения към одобрени неправителствени организации, част от платформата HPE Gives.

Категория "Най-щедър дарител" "Трейс груп холд"

Чрез корпоративната фондация "Трейс за хората" са подкрепени множество каузи в сферата на културата, изкуството, историческото наследство, науката, образованието, спорта. Компанията е дарила 1.91% от печалбата си преди облагането с данък за 2018 г.

Категория "Най-добра дарителска програма" "ТехноЛогика"

Интерактивният детски център за наука и технологии TechnoMagicLand (ТехноМеджикЛенд) е логична следваща крачка в систематичните усилия на "ТехноЛогика" в помощ на образованието. Компанията работи с висшите училища от 1993 г., а чрез TechnoMagicLand цели да провокира интереса към природните и инженерните науки, технологиите и математиката (т.нар. STEM умения) у децата между 7 и 14 г. Детският център е открит през юни 2018 г. с инвестиция от над 750 хил. лв. Още над 300 хил. лв. ще бъдат вложени в него до края на 2021 г. През първата година от своето съществуване TechnoMagicLand е приел 14 хил. посетители от България и 18 държави от цял свят.

Категория "Най-устойчива дарителска програма" "Нова броудкастинг груп"

От 2014 г. насам програмата "Промяната" открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират идеите си за по-добро и сигурно бъдеще на българските деца и младежи. Избраните социални предприемачи получават за период между една и пет години подкрепа под формата на първоначално финансиране, бизнес обучения, менторство, медийна подкрепа и възможност да станат част от общност от социални предприемачи в България и чужбина. Всяка година компанията инвестира в инициативата 190 хил. лв., които се разпределят за набиране, селекция и подкрепа на социалните предприемачи.

Категория "Най-сполучливо партньорство" "Лидл България", фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум за инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот"

Чрез инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот" компанията подкрепя проекти на граждански организации в цялата страна в сферата на образованието, околната среда, културата, историческото наследство и активния начин на живот. Във всеки етап от реализацията на програмата търговската верига ползва опита и експертизата на неправителствени организации в лицето на своите партньори - фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) и Български дарителски форум (БДФ). В двете издания на инициативата до момента са финансирани общо 51 проекта на стойност 390 000 лв. Фондът на програмата, чрез който се предоставя финансова подкрепа за граждански организации, се събира, като Лидл отделя по 3 стотинки от всеки касов бон за определен период от време всяка година.