Посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов и генералният ни консул в Битоля Димитър Иванов положиха венец на гроба на българката Спаска Митрова в Гевгелия, която издъхна едва на 37-годишна възраст от онкологично заболяване, съобщиха от МВнР.

Вижте снимки

С нейния казус се ангажира преди години цялата държава. Случаят стигна и до Страсбург и стана повод за изостряне на отношенията между България и Северна Македония.

Случаят на Митрова стана актуален, след като през 2009 г. тя бе осъдена в Северна Македония и влезе в затвора, защото отказала да осигури на бившия си съпруг легло и условия в собствения си дом, за да вижда дъщеря им, въпреки решението на съда. Младата майка бе помилвана и освободена от затвора "Идризово" двадесетина дни преди изтичането на тримесечната й присъда.

"В затвора имах проблем с една командирка - казваше ми да вземе пушка и да се убия, защото съм българка и защото се представям като такава", разказа тя след излизането си на свобода.

През 2010 г. Спаска Митрова бе осъдена на 9 месеца условно за обида на съда, а година по-късно борбената майка все пак спечели битката с македонския съд и оттогава живееше с дъщеря си Сузана, която в момента е на 14 години.

По повод трагичната кончина посланик Ангелов предаде на нейната майка, Сузана Митрова, съболезнователен адрес от името на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи на България Екатерина Захариева.

"Въпреки невъзможността да се компенсира толкова ранната загуба на човешки живот, България ще продължи отдадено да защитава правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония", се посочва в съболезнователния адрес от министър Захариева.