В Северна Македония е починала Спаска Митрова, която години наред се бори за правата на детето си. 

С нейния казус се ангажира преди години цялата държава. Случаят стигна и до Страсбург и стана повод за изостряне на отношенията между България и Северна Македония.

Спаска води дълга съдебна битка срещу бившия си съпруг Воислав Савич. Първоначално македонският съд отне родителските права.

Тя лежа и в затвор в тогавашната Република Македония, за кратко живя в Банско.

Спечели битката с македонския съд през 2011 година и оттогава живееше с дъщеря си Сузана, която в момента е на 14 години.

Митрова е починала от онкологично заболяване.

Външният ни министър Екатерина Захариева изрази съжаление за загубата на Спаска Митрова.

"С дълбоко прискърбие научих за трагичната кончина на г-жа Спаска Митрова. Тя бе пример на любяща българска майка, която въпреки жестокия натиск не се отказа от себе си и своя род", написа Захариева.

"Позволете ми от името на Министерство на външните работи на Република България и от свое име, да поднеса нашите най-искрени и дълбоки съболезнования на семейството и на близките на г-жа Митрова.

Знам, че нищо не може да компенсира толкова ранната загуба на човешки живот, но Ви уверявам, че България ще продължи отдадено да защитава правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония", споделя още Захариева.