Върховният апелативен съд в Македония е постановил решение, с което отхвърля жалбата срещу решението на първоинстанционния съд от октомври 2010 г., който присъди попечителството на Митрова.

Вчера адвокат Петър Петров, който беше осигурен от "Атака" да помага във воденето на делата, е получил писмо от македонския адвокат Шпенд Девая, който я представлява, предаде БТА.

До края на тази седмица или началото на другата Митрова ще отиде в Македония, за да се обсъди как ще си вземе детето, предаде "Фокус".
Стоянов обясни, че и родителските права на бащата също трябва да бъде уговорени и те ще се осъществяват с посредничеството на социалния център в Гевгелия. 
Спаска Митрова заяви, че е развълнувана, тъй като това е борба, която се води вече четири години. Тя няма да настоява да се забрани на бащата да вижда детето и той ще има право на срещи с него. Желанието й е дъщеря й да живее заедно с нея в България, но това трябва да се уточни с македонските власти.

„Досега имаше некоректно поведение от страна на социалния център. Върху детето беше оказван психически тормоз, когато Спаска имаше своите редовни свиждания, на детето му бе обяснявано, че майка му го оставя, защото не го иска”, заяви Стоянов и уточни, че ще следят тепърва дейността на този социален център.
Това е успех за каузата на българите в Македония, добави той.

Случаят на Митрова стана актуален, след като през 2009 г. тя влезе в затвора, защото отказала да осигури на бившия си съпруг легло и условия в собствения си дом, за да вижда дъщеря им, въпреки решението на съда. Младата майка бе помилвана и освободена от затвора „Идризово” двадесетина дни преди изтичането на тримесечната й присъда.
"В затвора имах проблем с една командирка - казваше ми да вземе пушка и да се убия, защото съм българка и защото се представям като такава", разказа тя след излизането си на свобода.

Миналата година Спаска Митрова бе осъдена на 9 месеца условно за обида на съда.