Полиция затвори пътя към Шипка, след като хиляди българи се опитаха да стигнат до върха и задръстиха с колите си 15-километровия проход, съобщи bTV.

Проходът е изцяло затворен за автомобили поради невъзможност да поеме повече превозни средства. Пропускани ще бъдат само автомобили със специален режим на движение, обясни старши комисар Илиян Иванов, директор на Областната дирекция на МВР в Габрово.

Част от желаещите да присъстват на тържествата на Шипка по повод 146-тата годишнина от Освобождението на България паркираха автомобилите си край пътя и тръгнаха пеш нагоре. Други пък обръщат колите и се връщат, за да намерят някъде място за паркиране.

Безпрепятствено към Паметника на свободата могат да стигнат само велосипедистите.

Времето в прохода Шипка е облачно. Температурата на върха е около три градуса. Транзитният трафик през прохода Шипка е ограничен от снощи и се пренасочва през Прохода на Републиката. 

Честванията по случай националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението, организирани от Община Казанлък, ще започнат в 11:00 ч. в подножието на монумента. В тях ще се включат президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

След 11.30 ч. държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия, а в 11:50 часа ще произнесе слово. Тържествено слово пред Паметника на свободата ще произнесе и председателят на Народното събрание Росен Желязков, под чиито патронаж се провеждат честванията, информира пресцентърът на парламента.