Бившият секретар на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов е издъхнал на 90 години тази нощ. Той е дядо на депутата от БСП Стоян Мирчев и баща на Михаил Мирчев - социолог и бивш кандидат за кмет на София от БСП. Именно той съобщи за кончината му в профила си във Фейсбук:

"Тази вечер нашият Татко. Проф. Стоян Михайлов си отиде. Спокойно и тихо след един прекрасен слънчев ден. Бе обграден с много внимание и любов не само от близките си, но и от толкова много приятели и колеги, съселяни и съграждани. 90 години достоен живот. Изпълнен живот с висок дух и смела мисъл, с честност и дръзновение за добри дела. И с ведра усмивка към всички. Мир на душата му".

Стоян Михайлов е роден на 6 октомври 1930 г. в Скравена. Той бе обявен за един от основателите на българската социология. Носител на редица държавни ордени. Един от малкото, дръзнали да се противопоставят на идеологията и решенията на Тодор Живков преди 1989 г.

Проф. Михайлов е дългогодишен ръководител на Института по социология по времето на соца, а от 1976 г. до 1988 г. е член на ЦК на БКП. Инициатор е и на т.нар. Възродителен процес, като е член на Временната комисия по реализирането му.

Депутат е в Седмото велико народно събрание.

След свалянето на Тодор Живков за кратко става вицепремиер на Георги Атанасов през 1989 г. Професор е в БАН от 1970 г., професор и дългогодишен преподавател в Софийския университет от 1971 г. и член-кореспондент на БАН от 1984 г. От 1973 година завежда отдел "Пропаганда и агитация" при ЦК на БКП. Работи в Института по социология

от основаването му през 1968 г. като завеждащ катедра "Обща социология" по-късно и директор.