Пловдивската митрополия стана собственик на сградата до южната част на Тунела, известна на пловдивчани като старото Гръцко училище, съобщи Радио Пловдив.

Бизнесменът Георги Гергов е дарил двата етажа на недостроената от десетилетия къща, а останалата част Митрополията е изкупила от собствениците, които я получават по линия на реституцията.

Според Гергов това е станало чрез изтеглен кредит. Не е ясна обаче цената на сделката и сумата, платена от църквата. Цялата 4-етажна постройка е с разгъната застроена площ от 915 кв.м., а дворното място е от 1029 кв. м.

Бизнесменът сподели, че на съседния незастроен имот от 300 квадрата, който е негов, ще изгради със собствени средства църква, както направи преди години в район Западен. Сделката е сключена преди няколко месеца.

Сградата на бившето Гръцко училище Гергов придобива в пакет с част от активите на Стария Пловдив преди 19 години. На мястото на дарения имот е била къщата на княз Церетелев, която е изгоряла. Намеренията на дарителя и на Митрополията е тя да бъде възстановена и външно, и вътрешно. Двете страни разполагат с плановете и схемата на къщата.