Пловдивска болница вече прави антигенни тестове за коронавирус на всички пациенти, които постъпват в здравното заведение. По този начин заразените се изолират от останалите пациенти още преди да бъдат приети и не се допуска разпространение на вируса вътре в болницата. Медицинският персонал също е подготвен и знае в кои случаи обслужват хора с COVID-19, предаде БНТ.

В болницата взели решение за масовата употреба на антигенните тестове, след като се наложило да затворят цяло отделение заради заразени с коронавирус медици.

"Една спешна пациентка с тежък инфаркт зарази 14 човека от нашето кардиологично отделение, тогава взехме решение, че всеки един пациент, влизащ в болницата за лечение, ще му се прави, за наша сметка естествено, такъв антигенен тест", каза Христо Христев - управител на МБАЛ "Св. Каридат"-Пловдив.

Пациентите с положителни тестове се изолират в отделни стаи. Наблюдават се и ако състоянието им е стабилно се прехвърлят в COVID отделението на болницата.

"Всяка седмица подлагаме и нашите екипи на такива тестове", уточни Христо Христев.

Антигенните тестове са значително по-евтини от PCR, а са съизмерими по точност. Пробата се взима отново от носа, но резултатът излиза до 20 мин.

"Тестът е с изключително висока чувствителност и изключително висока специфичност, което означава, че няма кръстосана реактивност към други вируси, тъй като носът съдържа повече от 70 вида вируси", казва Жулиен Ненков от МБАЛ "Св. Каридат"-Пловдив.

При положителен резултат от болницата подават информация за пациента и към Регионалната здравна инспекция.