С промяна в Закона за управление на Черноморското крайбрежие плажовете в страната може да бъдат разделени в няколко категории и по този начин ясно да бъдат определени кои ивици ще бъдат от затворен тип, предоставящи услуга “всичко в цената”.
Другите категории ще са
: за безплатно ползване, предлагащи луксозни обществени услуги, ивици в националните курорти и т.н. Това съобщи пред в. „Класа“ областният управител на Бургас Константин Гребенаров по повод оплаквания на граждани заради ограничения достъп до някои ивици.

Законът в момента забранява на концесионерите да спират свободния и безплатен достъп до целия плаж.
Миналото лято регионалното министерство е глобило стопаните на два плажа, които не са пускали публиката на част от ивицата. Проблемът отново стана актуален през последните седмици.

Последните дни плажът на Русалка се прочу имено с това, че за да стигнеш до него, трябва да платиш 6 лева за паркинг. За да отидеш на плажа пък, който е пред ваканционното селище, трябва да платиш еднодневен пакет ол инклузив за 50 лева или 25 след 2 ч. следобед. Вариантите за желаещите да стигнат до плажа са два - или плащаш или оставяш колата си в близкото село и вървиш поне 3 километра до плажа. 

От пресцентъра на МРРБ тогава обясниха , че за морския плаж Русалка няма действащ концесионен договор, а договор за наем.
Добричката прокуратура днес  постанови, че собствениците на "Русалка" са извършили нарушение като искат пари, за да се стигне до плажа. В резултат на това кметът на Каварна Цонко Цонев е разпоредил да се премахнат веригите, които спираха достъпа.


В Царево пък частници заградиха два от най-атрактивните плажове в общината, писа преди време "Стандарт". Те събират по 4 лева на човек, за да пускат туристите до морето. Платената зона е въведена край Бутамята и Силистар и е абсолютно незаконна. От община Царево са сезирали всички възможни инстанции. 

Новината е актуализирана