Животните от породата средноазиатска овчарка, известна още като алабай, са умрели от глад и жажда, едва 5 бяха спасени. Най-вероятно всички са били отглеждани за боеве. Собственикът беше задържан.

Проверката в имота е направена след анонимен сигнал на телефон 112. Тя е установила, че кучетата са държани вързани на синджири и за тях не са полагани никакви грижи.

Целият двор беше осеян с кости, така че никой не знае колко са умрелите животни, разказа и доброволецът Аделина Александрова пред bTV.

"Когато отидохме, смрадта по цялата улица беше ужасна, просто беше неописуем ужас. Нас, доброволците, не ни пуснаха, така че няколко часа стояхме на улицата и можехме само да наблюдаваме как се намират и изнасят труповете", добави тя.

Собственикът бил в имота и е арестуван на място, но не дал обяснения.

"Това са изключително силни кучета, които вероятно ги ползват за бой или за охрана на нещо, което е било незаконно, нямам идея, това полицията ще каже тепърва, води се следствие", каза още д-р Ковачев.

Според него обаче не е възможно съседите да не са знаели какво става – това са били 20 кучета в двор от няма 500 кв. метра.

Спасените животни в момента те се намират в кастрационния център в града. Предстои им възстановителен период, след което ще им се търсят осиновители.
За едно от тях д-р Ковачев разказа, че се наложило да го изнесат на ръце. То е с тежка кахексия (крайна степен на изтощаване на организма), без признаци на всякаква виталност и момента тежи около 1/3 от нормалното.

Междувременно край Варна беше открит поредният кучешки "коцлагер".