От паметника на Апостола липсват осем бронзови грифона и няколко фенера. Направен е и опит да бъде откраднат цял канделабър, който е много скъп заради висококачествения бронз, от който е изработен, съобщи БНТ.

В сряда сутрин зам.-кметът на София Тодор Чобанов съобщи, че част от грифоните са открити от полицията.

Експерти от Столична община и СДВР оглеждат намерените елементи от паметника и установяват дали всички липсващи части са налице.

Вижте снимки на паметника>>

Полицията издирва най-вече млади хора, работещи за фамилии, крадящи цветни метали, за които се предполага, че са изтръгнали и откраднали грифоните и фенерите.

По случая се издирва рецидивист, обясниха от полицията. По оперативна информация той е искал да изтръгне десния канделабър, на които са останали само два фенера и нито един от скъпите грифони.

Канделабърът, както грифоните и фенерите, са изработени от висококачествен бронз и се считат за изключително произведение на изкуството.

Български бизнесмен направил обръщение до крадците на реликвите, че е готов да им плати 100 пъти повече, отколкото те щели да получат за претопяване. Молбата му е да му предадат историческите ценности, предаде "Фокус".

Никой не обърнал внимание


"Вандали, хора, които нямат гражданско самосъзнание, хора, които не се чувстват част от нашето общество и нашата нация, са посегнали на тази светиня на българщината, на едно от най-сакралните места в българската столица. Това не е просто вандализъм, това е нещо много по-сериозно. Големият проблем е в духа - посяга се върху духа на нашата нация", отбеляза Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столична община.

По думите му преди кражбата е имало няколко позвънявания на телефон 112 от граждани, които са забелязали странна активност около паметника, но не е последвала реакция от страна на никоя от институциите.

В района на площада има няколко камери, но те не са били насочени към самия паметник.
До дни ще бъдат монтирани четири камери, които ще гледат към монумента, каза Чобанов.

Откраднатите елементи ще бъдат възстановени по проекта за реновация на площада, който Столична община е разработила още през август.