Част от скулптурната композиция в центъра на София бе окичена с цветни плетени качулки, познати от стила на провокативната пънк група, която се обяви срещу политиката на руския президент Владимир Путин и плати заради това със затвор.

Акцията е част от снимките на документален филм за Pussy Riot, който се снима от от американския режисьор Кевин Буут, съобщи пред "Дневник" Мила Колева от българския екип на филма.

Тя уточни, че снимките в България включват и протестите срещу правителството "Орешарски" през 2013 г. По тази причина в тях участват Асен Генов и Николай Стайков от "Протестна мрежа".

Вижте снимки >>

Толоконникова е в София със съпруга си Пьотр и приятелката си Варваря.

Генов коментира, че в момента Толоконникова се занимава с неправителствена дейност - защитава правата на хора, лишени от свобода, въпреки пропагандата в Русия.

Интересно ми е как вашата страна лавира между Запада и Русия. И как политиците ви се опитват да са едновременно добри и към Европейския съюз и към Русия. И Турция пък от друга страна. Рискована ситуация. Доста различни политически режими”, коментира самата Толоконикова.

Тя обясни и защо носи със себе си плюшено прасе:

О, това е просто един човек, който притежава вашите медии - Пеевски", цитира я bTV.

Тя и Мария Альохина Pussy Riot прекараха две години в затвор в Русия, след като изпяха пънк-рок песен в църква в Москва, в която призоваха Дева Мария да "изгони Путин". В края на присъдите им той ги помилва и те бяха освободени. Присъдата на третата певица - Екатерина Самуцевич, още в началото бе променена на условна.