Никой не е планирал демонтаж на паметника, още повече с хеликоптер, предадоха bTV и БНТ, като се позоваха на общинските власти. Най-вероятно пусната информация в медиите за демонтажа е било шега или неправилно интерпретирана новина, коментираха от отговорните институции.

Главният архитект на София Петър Диков заяви, че не е пращал хеликоптер и паметникът няма да се събаря. От пресцентъра на Общината също заявиха, че нищо не знаят.
"Няма решение и няма разрешение за демонтиране на паметника", заяви арх. Диков пред БНТ и поясни, че въпросът ще бъде решен с национален конкурс с участието на скулптори, архитекти, но това трябва да стане до есента, когато започва реконструкция и ремонт на пространство около Двореца на културата.

По-рано в медиите се появиха съобщения, че в 11 часа ще бъде направен нов опит за демонтиране на част от паметника с хеликоптер и се очаква се да бъдат свалени над 500 тона от металната конструкция и бетонните панели. Съобщаваше се, че пилотът на хеликоптера е ученик на пилота, който е участвал в преместването на червената звезда от сградата на Народното събрание в Музея на социалистическото изкуство.

Малко след посочения час над паметника наистина прелетя хеликоптер. Машината надвисна близо до съоръжението два пъти с пуснато въже. 40 минути по-късно хеликоптерът се върна с по-дълго въже и отново направи опит да се доближи до скелето на паметника. Силният порив от витлата на машината отнесе каската на работник, предаде "Булфото".
Проверка на Economymagazine.bg показа, че хеликоптерът е собственост на "Хели Ер".

В крайна сметка се оказа, че телевизия е платила на хеликоптер да имитира демонтаж на паметника, за да използва кадрите за реклама или тв филм, съобщи "Сега".

Паметникът пред НДК е дело на Валентин Старчев и е издигнат през 1981 г. по повод 1300 години от основаването на България, но през последните години се руши и стана опасен. Това наложи демонтиране на някои елементи от него.

Въпросът за съществуването на паметника отдавна предизвиква спорове. Граждански организации предложиха референдум за събаряне на паметника. От ръководството на Съюза на българските художници пък заявиха, че няма да допуснат разрушаването на паметника. А Столична община обяви, че събира мнения за това какво да е бъдещето му.