Мотивите за отстраняването на д-р Румен Велев като директор на Втора САГБАЛ "Шейново" са свързани със системни нарушения, сигнали за нерегламентирани плащания и много други. Временно избраната да поеме управлението - д-р Таня Андреева - "е вътрешен човек за болницата, има достатъчно голям опит и ще се справи в тази ситуация" - това обясни за bTV председателят на Здравната комисия на Столична община Антон Койчев, който е вносител на доклада за отстраняването на д-р Велев.

Думите му са свързани с възраженията на отстранения директор д-р Румен Велев, който протестира, че е бил единствен кандидат в конкурса за изпълнителен директор, но вместо това управлението на болницата е поверено на д-р Андреева.

Според доклада, внесен в Столичния общински съвет, в управлението на общинското лечебно заведение са установени множество административни нарушения, има и сигнали за нерегламентирани плащания и твърдения за различни нередности в дейността на болницата. "След случая на разменените новородени описаните констатации и нарушения от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" не са представени от страна на изпълнителния директор, както и същият не е информирал принципала на лечебното заведение", се отбелязва в доклада.

Зам.-председателят на Здравната комисия Милка Христова добави и че жени, приемани за спешно раждане, са плащали за избор на екип, каквито практики не би следвало да съществуват". Освен това тези пари не били отчитани.

"И при предишни екстремални за "Шейново" ситуации д-р Таня Андреева временно е поемала управлението и е стабилизирала болницата. Имаше случай преди години с починала родилка и тя се справи със ситуацията. Вярвам, че отново ще успее да премине през сътресенията", добави Христова.

Д-р Велев е обжалвал решението в съда, но при нов конкурс, той нямало да участва. На 14 септември на заседание на СОС решението ще бъде преразгледано и се очаква окончателно становище. Част от медиците и персонала на "Шейново" обявиха, че дотогава ще протестират.

Заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов обясни, цитиран от БТА, че Столичният общински съвет е принципал на болницата и затова е редно да се произнесе от гледна точка на управлението на дружеството. На заседанието в четвъртък ще бъде разгледан върнатият от областния управител доклад, както и новият доклад за назначаване на изпълнителен директор на "Шейново" до провеждането на конкурс.