И майката на второто разменено бебе в АГ "Шейново" Севда Михайлова е подала иск в Софийския градски съд, съобщават от институцията. 

Той е бил внесен от представляващия я адвокат Тодор Мангъров и е на стойност 300 000 лева. 

В началото на януари тази година адвокатът на другото потърпевшо семейство Стоян Стойков също внесе в СГС искане за обезщетение от 300 000 лева.

По закон страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семейството трябва да плати, е 4% от предявената сума. Така ищците трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса.

Двете деца са родени на 13 септември 2022 г. в АГ болница "Шейново". Представляваната от адвокат Стойков майка, която ражда чрез секцио, първа се усъмнява, че това не е нейното дете и иска ДНК експертиза. На 16 декември 2022 резултатите показаха, че двете бебета в действителност са били разменени при раждането, след което на 13 януари т.г. момиченцата бяха върнати всяко на биологичните си родители. 

Няколко дни по-късно адвокатът на Севда Михайлова Тодор Мангъров внесе в деловодството на лечебното заведение иск за извънсъдебно споразумение в размер на 300 000 лева. Тогава и адвокат Стойков коментира, че доверениците му се надяват да се постигне договорка с болницата. Това обаче не се случи, след като Съветът на директорите на "Шейново" се запозна със становището на външния консултант, нает специално за случая. Така единственият начин да бъде разрешен казусът с обезщетението за двете семейства остана внасянето на иск в съда.