"В АГ "Шейново" има много стриктни правила, които се спазват. Ние категорично не можем да твърдим, че размяната на бебетата е станала в лечебното заведение". Това заяви в "Денят започва" по БНТ юристът на общинската болница Вили Костадинова. 

Досъдебното производство по случая с разменените бебета, родени в столичната АГ болница, продължава. 

Двете момиченца дойдоха на бял свят на 13 септември 2022 г. в АГ болница "Шейново". Представляваната от адвокат Стоян Стойков майка, която ражда чрез секцио, първа се усъмнява, че това не е нейното дете и иска ДНК експертиза. На 16 декември 2022 резултатите показаха, че двете бебета в действителност са били разменени при раждането, след което на 13 януари т.г. момиченцата бяха върнати всяко на биологичните си родители.

В началото на февруари и март и двете семейства внесоха искове в размер на по 300 000 лева в Софийския градски съд срещу АГ "Шейново".  

"Може да се спекулира с всяка възможност, но нека изчакаме и видим какво ще каже разследването. Трябва да се провери всяка една версия и възможност, но така или иначе, категорично, според мен, няма някой, който да може да каже как и кога е станала размяната на бебетата. Към настоящия момент все още тече досъдебно производство как е станала тази размяна. Още повече, че в болницата има много стриктни правила, които се спазват. Ние категорично не можем да твърдим, че размяната е станала в болница "Шейново", коментира Костадинова.

Към момента на болницата не са наложени наказателни постановления от страна на изпълнителна агенция "Медицински надзор", добави тя. 

В лечебното заведение все още не е постъпил и вторият иск за обезщетение, но според Костадинова това ще стане скоро, след като бъде администриран от съда. Засега е постъпила само претенция от едното от семействата, които настояват за компенсация за нанесени щети в общ размер от 300 000 лв., разпределени в различни части между членовете на семейството на бебето - двамата родители, по-голямата сестричка и дядото.