На последното си заседание преди лятната ваканция Столичният общински съвет направи рокади в управлението на две общински болници. Това са Втора САГБАЛ "Шейново" и Първа САГБАЛ "Св. София" (бившата Тина Киркова).

С ръководния си пост се разделя д-р Румен Велев от Шейново, който беше обект на медиен интерес покрай случая с разменените бебета от края на миналата година. През декември майката на едно от новородените информира, че номерът гривничката й не съвпада с тази на бебето, като съмнението беше потвърдено от ДНК тест. С намесата на адвокати по-късно двете бебета бяха върнати при истинските родители.

Всичко за случая ВИЖТЕ ТУК >>

Като директор на болница "Шейново" д-р Румен Велев беше подложен на проверки от Министерството на здравеопазването и Столична община, които са установили административни нарушения, свързани с липса на контрол в дейността на лечебното заведение. В момента тече и финансова проверка. Срещу д-р Велев в Столична община има подадени и други сигнали за нарушения, един от които е от негови колеги в болницата.

Въз основа на констатиран нарушения на заседанието си вчера СОС взе решение да не избере досегашния директор за нов мандат на база Закона за публичните предприятия. До провеждането на нов конкурс на поста като титуляр ще застане бившият здравен министър д-р Таня Андреева. Тя е с дългогодишна кариера в лечебното заведение, а неофициална информация сочи, че за подадената си кандидатура е получила отлична оценка.

Промените в останалите общински болници не са свързани с медийно известна предистория. Освен д-р Таня Андреева за временен директор на "Шейново", нов ръководител е и д-р Константин Маленов - на Първа САГБАЛ "Св. София". Преназначени пък са проф. Цветомир Димитров - в Първа градска, доц. Стефан Узунов - във Втора градска, доц. Аркади Иванов - в Четвърта градска, и д-р Борил Петров - в МБАЛ "Княгиня Клементина".