Шествието "Безсмъртен полк - България" ще се състои и тази година в повече от 60 български града утре, съобщиха на пресконференция в БТА представители на Националния организационен комитет за отбелязване на 9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа.

В организационния комитет участват представители на Съюза на ветераните от войните на България, военнопатриотични и други неправителствени организации.

От 9.00 часа утре пред Паметника на Незнайния воин ще бъдат положени венци и цветя. Изпратени са покани до институциите и дипломатическия корпус. Началото на шествието "Безсмъртен полк" е от 9.30 часа от площад "Св. Александър Невски". Маршрутът е от Паметника на Незнайния воин по ул. "15 ноември", бул. "Цар Освободител" - до Паметника на Съветската армия, където ще има слова, полагане на венци и цветя и концерт до около 14.00 часа.

Участниците в шествието отново ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Подготвени са и 30 табла с имената на 13 000 жертви.

Сред организациите, заявили участие в шествието "Безсмъртен полк - България" са Съюзът на ветераните от войните на България, Координационният съвет на руските съотечественици в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и др.

Шествие е планирано и в други градове на България, като организаторите посочиха, че досега са заявили участие повече от 60 града.

Инициативата "Безсмъртен полк" е родена в руския град Томск през 2012 година.