"Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Излизаме, за да се борим до край", заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев, цитиран от БГНЕС.
Още по време на снощния протест в София хората се обявиха срещу част от поканените в съвета, които определиха като олигарси - например Огнян Донев - собственик на "Софарма" и медиен бос, срещу когото има няколко обвинения, едно от които за пране на пари.

"Някои нямат право да бъдат там. Кръгове, които доведоха хората до мизерия, нямат право да стоят при президента", заяви след напускането си днес лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който обяви консултациите за провалени. Помолен да бъде по-конкретен, той каза: "Тези, които насаждат неолибералния модел - кого представляват икономистите Георги Ганев и Георги Стоев (първият е от Център за либерални стратегии, а вторият от Индъстри уоч - б.р.)? Кого представлява политологът Антоний Гълъбов? Трябва да бъдат поканени хора, които представляват някого, а не само себе си".

"Още в самото начало е ясно, че участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на Обществения съвет. Той ще бъде свикан от служебното правителство и ще работи към него. То ще приеме правилата за работа на Обществения съвет", увери обаче президентът, цитиран от своя прессекретариат. По думите му проектът на Правила за устройството и дейността на този съвет, който хората са видели на сайта, му, е само платформа за дебат.

"Президентът иска и ще работи за това да се чуе гласът на всеки. Президентът прави консултации, но решенията се взимат от служебното правителство - така повелява законът", отбеляза още Плевнелиев, като уточни, че служебното правителство няма да се случи утре или вдругиден, а вероятно в следващите две седмици. Затова той настоявал днешните консултации да се случат възможно най-скоро, за да могат протестиращите и не само те, да имат необходимото време да организират добре своето представителство.

Държавният глава уверява, че в Обществения съвет ще бъдат включени представители на гражданските организации от много сектори, национално представените синдикати и работодателските организации, изтъкнати учени, експерти.

Това обаче не успокои протестиращите и след като напуснаха те се скараха дори с Пламен Димитров, предаде "Фокус". Един от тях го попита Димитров - къде са били синдикатите през последните години и защо не са защитавали българския народ. Лидерът на КНСБ отвърна, че профсъюзите са тези, които се борят за правата на гражданите, и именно те трябва да ги представляват пред президента и останалите институции.
Спорейки, неочаквано двамата се хванаха за ръце и изкрещяха, че заедно ще се борят за България. 

Изчетена бе цялата декларация с исканията на протестиращите. Сред тях е да не се разпуска парламентът и да има програмно правителство, също мажоритарни избори, отзоваване на депутатите, 50% гражданско участие в контролните органи.

Протестиращите заявиха, че не одобряват и предложението вицепремиерът в служебното правителство да бъде председател на Обществения съвет, както и че този формат не отговаря на интересите на гражданите. 

Плевнелиев обаче заяви, че се надява форматът да покаже своята ефективност и да бъде възприет и от кабинета, избран на предсрочните избори.
Той пледложи да има обществени съвети и към съответните министерства в служебното правителство.
"Това означава, че задаваме възможност за максимално представителство по съответните секторни политики - цената на тока, тези, монополите в енергетиката, екология, образование, здравеопазване", изтъкна той.

Бизнесът

Представителите на бизнес организациите пък призоваха президента да гарантира, че държавната администрация няма да спре да работи в периода на политическа криза. Плащанията по обществените поръчки не трябва да спират, каза Петър Кънев от КРИБ.
Цветан Симеонов от БТПП поиска от държавния глава да накара парламентарните групи да изслушат протестиращите, защото само Народното събрание може да осъществи част от исканията. Много от тях обаче са неизпълними, добави Симеонов.

Институциите не работят ефективно и постепенно някои отказват да функционират, констатира пък Божидар Данев от БСК.
Представителят на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов коментира, че такъв широк формат на Обществен съвет няма да е полезен и ефективен.