Православната църква отбелязва Богородични заговезни. От утре започва Богородичния пост, който трае 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август.

На Богородични Заговезни се прави трапеза с обредна "заговезнишка пита", която се чупи, а не се реже. Питката се разчупва от най-възрастния член на рода. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденският, например. Забранява консумирането на месни и млечни продукти и алкохол. На 6 август – Преображение Господне, се разрешава риба. През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия.

Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са „сухи“ – разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин.

В събота и неделя на Богородичния пост на трапезата може да присъстват варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.