Втора седмица продължават протестите с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Пред Министерския съвет за осми пореден път протестираха майки на деца с увреждания и граждани, които ги подкрепят.

Протестиращите не приемат извинението на вицепремиера Валери Симеонов.

"Ние не сме променили исканията си, защото не чухме нещо сериозно от страна на вицепремиера като извинение. Всички знаят, че той се извини насила, и затова продължаваме да искаме неговата оставка", каза Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, цитирана от БТА. По нейните думи майките са се надявали, че протестите ще приключат с приемането на законите за хората с увреждания, които вече минаха на първо четене в Народното събрание. "Оставките са работа на политическите групи, но обидата, която Валери Симеонов отправи към нас и цялото общество, е много тежка", каза Стоицева.

Майките не смятат, че е необходимо да се правят предложения за промени между първо и второ четене на Закона за хората с увреждания, с които да се промени бъдещото председателстване на Националния съвет за хората с увреждания от ресорния вицепремиер. Депутати вече заявиха, че ще внесат поправки съветът да се председателства от социалния министър, както е в момента. Стоицева коментира, че уврежданията не са ресор единствено на министъра на труда и социалната политика. Исканията на майките са заложени в законопроекта, който вече мина на първо четене.

"Хората с увреждания трябва да са грижа на всички министерства - социалното, здравното, образователното, на регионалното развитие и благоустройството. Затова за нас е по-редно вицепремиер да отговаря за това, а не един министър", каза още Стоицева. Тя смята, че законите не трябва да се пишат за един човек.

Стоицева коментира в отговор на въпрос, че обществената позиция за протеста се колебае между "спасението на давещите се е дело на самите давещи се" до "стоплящата подкрепа от страна на възрастни хора, на родители на малки деца, които не могат да дойдат на протеста".

Протестът започна пред сградата на МС и след това продължи с шествие по бул. "Цар Освободител" до Софийския университет "Св. Климент Охридски".