Терапия със сърфактант, приложена от български лекарски екип, дава добри резултати в лечението на COVID-19. Това съобщиха пред Нова тв д-р Василка Зарчева и д-р Чавдар Ботев.

"У нас животоспасяваща терапия със сърфактант се прилага отпреди 20 г., на над 15 000 деца е приложен, които са оживели. Сърфактантът е белтъчна, липидна смес, която се продуцира в пневмоцитите на белия дроб. Неговият синтез се установява в шестия месец след началото на бременността", обясни д-р Василка Зарчева.

"COVID-19 е ново заболяване и всяка една терапия протича като протокол за нова зараза. Дори при Тръмп, лекарите смятат, че има опасност за живота му и използват неодобрена терапия, каквато е коктейлът от антитела", допълни д-р Чавдар Ботев.

Д-р Зарчева добави, че при недоносените деца той липсва или е в много малко количество, което не е достатъчно. Така децата се намират в много тежка дихателна недостатъчност и приложението на сърфактант при тях е животоспасяващо.

Д-р Зарчева обяснява, че COVID-19 засяга белия дроб много тежко и нарушава неговия синтез. Това е и причината част от болните да развият несъвместима с живота дихателна недостатъчност.

"Независимо от апаратната вентилация тяхното състояние не се възстановява. Това води до увреждане на други органи и системи", казва Зарчева.

Д-р Ботев добаве, че в еволюционно отношение този вирус се е адаптирал към сърфактанта.

"Доказва се, че витамин D води до увеличаване на сърфактанта", обясни той.