Започна ремонт на тръбата за София на тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус", като по този начин ще бъде ограничено движението през цялото лято, съобщиха от АПИ.

Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е до края на септември 2021 г. Трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за Варна. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, да спазват стриктно поставената сигнализация и ограничението на скоростта.

Съоръжението с дължина 820 м е в експлоатация от 1985 г. и е в лошо конструктивно състояние, посочват от АПИ, като допълват, че за привеждането му в съответствие с европейските стандарти за безопасност се предвижда премахване на разрушените части от вторичната облицовка на тръбата за столицата.

Конструкцията на съоръжението ще бъде възстановена и ще се монтира нова хидроизолационна система. Ремонтираната тръба ще е с нова дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.

Ще бъде изградена напречна пешеходна галерия в съоръжението за връзка на двете тунелни тръби, която в случай на авария в някоя от тръбите, ще се ползва за евакуация на хора.

А в събота затруднения ще има и за движението в тръбата за София на тунел "Люлин" на АМ "Струма". То ще се осъществява в една лента от 9.30 ч. до 17.00 ч., съобщиха от АПИ.

Поради ремонтни дейности по пътното платно ще бъде ограничено преминаването по изпреварващата лента. Трафикът ще се пренасочва в активната.

На 31 май /понеделник/ ремонтните работи ще се изпълняват в тръбата за Кулата. От 9.30 ч. до 17.00 ч. ще бъде ограничено движението в активната лента на тунела, а трафикът ще е в изпреварващата.

Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като следват стриктно поставената пътна сигнализация.