Десет хиляди километра ще навърти с колело до Токио ниндерландката Кирстен Вийлард.

Амбициозното и начинание започва през март в Нидерландия. След като прекоси Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия, тя посети фермерски пазар в България. След това потегли на юг, отпочина си край село Бисер и премина през ГКПП Капитан Андреево, съобщи "Старият мост". 

По пътя до японската столица Кирстен популяризира каузата на регенеративното земеделие. То превръща сухите запустели райони в плодородни, използвайки комбинация от животни, интелигентно земеделие и стари природни принципи. Практикуването му от големите производители на храни, но и от малки ферми подобрява природните ресурси, вместо да ги изчерпва, разказва Кирстен Вийлард.

Още 11-годишна Кирстен започва да се занимава с гребане, на което се посвещава вече почти 20 години. И макар да има завидни успехи, на три пъти - 2012, 2016 и 2020 - не успява да спечели олимпийска квота: отчасти лош късмет, отчасти травми. "След като изпуснах Олимпийските игри като гребец, тръгвам по алтернативен път до Токио с колело. Мисията ми е да повишава осведомеността и да събирам дарения за проекти за регенерация на екосистемите, казва спортистката - пътешественичка.