Кампанията се организира от БНТ, съобщиха от телевизията, цитирани от БТА.  Кметове ще организират по един ден без найлонови торбички до края на юли. Предложението да се присъединят към кампанията е направил кметът на Сливница.

Местната власт е обещала 29 юли да стане ден без найлонови торбички. Всяка от общините ще подкрепи кампанията и със своя собствена инициатива.

Всяка година в България се използват около 3,2 млрд. найлонови торбички. Те са навсякъде, летят и се закачват по дърветата, плават в реките и загрозяват пейзажа. Единствено, ако всеки промени отношението си към тях, може да се стигне до категоричното им елиминиране от живота ни, отбелязват организаторите.

Предвид щетите, които пластмасовите торбички нанасят на природата, тъй като не се разграждат по естествен път, редица градове у нас поеха кампания за тяхната забрана.

В края на миналата година в Бургас започна информационна кампания за премахването на полиетиленовите торбички. Кампанията върви и в Пловдив, Сливен и Велико Търново. В други градове - Пазарджик и Банско и Кюстендил, вече забраниха найлоновите торби с решение на Общинския съвет.

Тази пролет започна акция и в София. Тогава природозащитници раздадоха в паркове изплетени от полиетиленови торбички цветя, на лист от които е написано "Ако намалим употребата на неразградими опаковки, помагаме на природата да диша".

По предложение на екоминистерството, от 1 септември за всяка найлонова торбичка, тънка под 15 микрона, ще се плащат 15 ст. такса. Подобна такса може да се сложи и за пластмасови чинийки, чашки, лъжички и бъркалки.