По мнението на археолога става дума за мощи, "за които се предполага, че са на Йоан Предтеча". Николай Овчаров поздрави колегата си Казимир Попконстантинов с голямото археологическо откритие и обяви, че ще следи с интерес дали намерените мощи ще бъдат изследвани или не.

В световната археология много рядко са случаите, когато подобни находки биват проучвани дали са принадлежали на мъж или жена, на каква възраст е откритата находка.
Николай Овчаров припомни, че през 80- те години на миналия век е работил на територията на църквата "Йоан Предтеча".
За него това е бил безспорен императорски манастир и ето защо сега откриването на реликви в централната църква е нещо много важно за археологията.

Археологът допълни, че е отговорил на проф. Божидар Димитров само заради изказаното от него отношение към българската археология, че "провокирала примитивни страсти". А тя е вече на 130 години и е сред челните в българската наука, и не заслужава подобна оценка, допълни Николай Овчаров.

По повод думите на Димитров по адрес на археолози - "тоя шибан народ, тия шибани колеги”, вече му бе поискано извинение от учените, а БСП пък му поискаха оставката. Министърът отказа да се извини, а на БСП отговори те да поискат оставката на Станишев, за да станели читава партия.