Почетната рота, съставена от курсанти, кадети и сержанти от НВУ "Васил Левски" беше приета от министъра на отбраната Николай Ненчев, предаде БТА.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни значението на Търново като град, който пази сърцето на България и е ключова част от българската идентичност.

"На 22 септември 1908 година Търново осъмва с усещането за съдбовно събитие, църковните камбани известяват сбъдването на една мечта - свободна и независима България. С този акт България отхвърля последните остатъци от наложения васалитет и възвръща статута си на пълноправен член на международната общност", заяви той.

Вижте снимки >>

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) пък каза в словото си:

"Като погледнем към днешния век ще трябва да отбележим, че сложността на международните отношения е нараснала многократно. Независима България трябва да търси и намира онези свои партньори и приятели, които да й позволят да осъществява националните си цели и идеали.

По думите на Главчев бъдещето на България и българският национален интерес могат да бъдат реализирани и защитени само със солидарно и равностойно общуване в рамките на европейското семейство, към което принадлежим изначално.

По-рано, от сградата, където се е провело Учредителното събрание във Велико Търново, премиерът Бойко Борисов поздрави българите с днешния Ден на независимостта и призова за етническа и верска толерантност.

"Ние имаме два пътя - войни или мир. Вековете преди нас помнят войните. Тука, където сме, в тези старини, България е била разделена. На днешна дата сме станали независими, били сме разпарчетосани, вследствие на държавници, които не са целели мира. Не само български, а и на света, за да си го представите. Ако първата дама на България отиде в мюсюлманска страна да реставрира паметници на мюсюлманите, как ние като етнически толерантен народ ще погледнеме на това", каза Борисов, цитиран от БНР.

Премиерът участва и в тържествения ритуал по удостояването със званието почетен гражданин на Велико Търново и с доктор хонорис кауза на Великотърновския университет на първата дама на Азърбейджан Мерихан Алиева. Преди това Борисов и първата дама двамата откриха реконструираната крепост "Трапезица".

В празничните прояви във Велико Търново днес присъстваха дипломати, народни представители, министри, политици от всички партии, представители на институции.

Тържественият ден завърши с изпълнение на химна на България и с аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".