Обезпокоен от нарастващата популярност на рапа сред руската младеж, руският президент Владимир Путин поиска културните лидери да обмислят начини за неговото контролиране.

На среща със съветници по културните въпроси в Кремъл Путин каза: "Ако е невъзможно да го спрем, тогава трябва да го направляваме". Той предупреди, че забраната на концерти на изпълнители ще има противоположния ефект и ще ги направи още по-популярни.

Путин отбеляза, че рапът "се основава на три стълба - секс, наркотици и протест" и добави, че лично е обезпокоен от надделяващата тема за дрогата в рапа, като каза, че това "е пътят към деградирането на нацията". Президентът заяви, че "пропагандата на дрогата" е по-лоша и от ругатните.

Неговото изказване дойде малко след като в Русия бяха отменени концерти на рапъри след предупреждения от властите, че тяхната музика популяризира "погрешни ценности". Освен това най-малко трима музиканти бяха арестувани.

Думите на Владимир Путин предизвикаха реакции не само в Русия, а и сред меломани по целия свят - включително и в България. В едната си крайност коментиращите припомнят мракобесните времена на комунистическата цензура, но в другата се обръща внимание на опасното влияние на нискостойностните послания към младите, които все по-често се срещат в най-различни музикални стилове.

Затова и Dir.bg се обръща към своите читатели с въпрос "Необходим ли е морален контрол за текстовете на провокативни музикални хитове?"