На 30 ноември полицията е употребила сила, за да потуши бунт в бежанския лагер в Любимец. Трима алжирци и двама полицаи са били ранени. Алжирският посланик заяви, че е проявено насилие и поиска среща с ръководството на МВР.

Причината за инцидента са група от граждани, които са имали претенции да напуснат незабавно дома, в който се намират, въпреки че той е от затворен тип, обясни по bTV Йовчев, цитиран от "Фокус".

Тези граждани са се опитали да попречат на останалите да се хранят и това е довело до ескалация на напрежението. Няма счупени глави, няма счупени ръце. Хората, които пазят в дома, са служители на МВР", добави министърът.

По думите му "имаме нарушено имущество, къртили са мазилка и са я хвърляли по служителите, в следствие на това има двама полицейски служители, които са ранени.

Проверката в Любимец не била приключила напълно, но със сигурност полицията нямала никаква вина за случилото се, информира Дарик:

МВР започва да овладява потока от нелегални имигранти, стана ясно от думите на Цветлин Йовчев. От началото на месеца броят на нелегално преминалите границата е около 100, което било доста оптимистично според МВР.

Цветлин Йовчев даде да се разбере, че работи по овладяване на кризата с имигрантите.

Увеличавал се броят на депортираните имигранти, които нямали право да търсят убежище на наша територия.

Йовчев гарантира, че разпореждането е ротацията на полицейски служители по границата да се извършва на две седмици. Той призова граждани да подават сигнали в случаи на неспазване на това разпореждане.

Министерството получи помощ от близо милион евро от Чехия, предназначени за разрешаване на бежанския проблем у нас.