Наказват директора и учителите на училището в с. Крушовица, заради това, че не са подали сигнал навреме и по съответния ред за малтретираното дете, затваряно от майка си и доведения си баща в кокошарник. Жителите на селото излязоха на протест в тяхна защита, съобщи БНТ.

"Mоето момче учи с нея, бяха заедно в детската градина. Виждах в какво състояние е детето, видимо беше тормозено, имаше синини. В детската градина абсолютно никой не ме отрази, докато нашите учители от училище "Христо Ботев" взеха мерки", заяви жител на с. Крушовица Десислава Стоянова.

Проверката на Социалното министерство и Държавната агенция за закрила на детето са установили, че училището не е подало сигнал до компетентните органи, въпреки че е имало основание.

Проверката е установила пропуски в задължителната документация, която всяка институция, работеща с деца, трябва да води за насилието в училище. Именно заради това са наложени санкции, актове за нарушение на Закона за закрила на детето на директора на училището, класния ръководител и на учителя по занималня на 7-годишното дете.

Поради тази причина жителите на селото излизат на протест, за да подкрепят училището, защото смятат, че не е справедливо.

"Не сме тук, за да съдим и сочим някой с пръст, а сме в подкрепа на нашите учители, защото те са хората, които спасиха детето", каза организаторът на протеста Виолин Илиев.

"Да, те не са подали жалба директно по канален ред, но са взели мерки. Въпросът е: Къде са другите институции?", коментира Вихра Цанкова - жител на с. Крушовица.

С детето вече работят психолози. То е посещавано от социални работници всяка седмица в семейството на вуйчото, където е настанено в момента.

Случаят остава под наблюдението на Министерството на труда и социалната политика.