Прокурори и следователка са били извикани на разпит в Главна дирекция "Национална полиция", предава БНР.

Това е станало във връзка с проверки, по които МВР работи и които бяха обявени от министри от служебния кабинет.

Към момента от вътрешното министерство не дават информация за кои случаи става дума.

По първоначална информация на разпит са били призовани двама бивши прокурори. Сред призованите първоначално е бил и действащ прокурор.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който в момента е адвокат, е бил един от разпитваните в главна дирекция "Национална полиция".

"Питаха ме за неща от преди 12-13 години", каза Кокинов пред "24 часа". Той добави, че това било във връзка с някакви проверки, които вероятно се извършват. Повече подробности не разкри. В "Националната полиция" е бил извикан онзи ден.

По неофициална информация другият бивш магистрат, който е бил викан, е Бойко Найденов, който беше зам.-главен прокурор, шеф на Националното следствие, за известно време и изпълняващ функциите главен прокурор.

Самият Кокинов също предположи, че Бойко Найденов е бил викан или ще бъде извикан.

По неофициална информация първоначално е била извикана за разговор и следователката от Националната следствена служба Бисерка Стоянова, но в последствие от Националната полиция са се отказали.

На въпрос дали на разговор в полицията ще бъде извикан и шефът на Конституционния съд Борис Велчев, който преди 12-13 г. беше главен прокурор, Николай Кокинов отговори, че е най-добре да бъде попитан самият Велчев.

Потърсен за коментар председателят на конституционния съд Борис Велчев беше силно изненадан. "От вас чувам такова нещо, каза той. Велчев увери, че винаги е готов да съдейства на полицията, но не може да си представи за какво би бил питан", коментира той пред "24 часа".