Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов на нарочна пресконференция, цитиран от БТА.

Над 500 от тях са предупредени от полицията, започнали са 23 досъдебни производства. Голяма част от тези хора са попадали в полезрението на полицията отново за изборни нарушения и преди време.

Утре, 25 октомври, ще се проведат местни избори и национален референдум. Предизборната кампания започна на 25 септември и завърши вчера. Днес е ден за размисъл.

Директорът на националната полиция Христо Терзийски заяви, че изборните книжа вече са закарани до всички ОИК, като вече е започнало и разпределянето по секции.

В сравнение с минали години сигналите за изборни нарушения се увеличават и все по-голяма част от тях не са анонимни. Така например спрямо изборите през 2013 година, сега има три пъти повече образувани досъдебни производства. Двайсет на сто е увеличението спрямо предишния кметски вот, отчетоха от МВР.

За утрешните избори в МВР са постъпили близо 680 сигнала, като почти половината от тях са подадени на спешния телефон 112. Близо половината сигнали са за купуване на гласове.

Вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че е прегледала лично всеки един от тези сигнали.

"За координиране работата на МВР, ДАНС и Прокуратурата със съвместна заповед е формирано национално междуведомствено звено, създадени са и областни междуведомствени звена за координация и противодействие на територията на съответната област", добави министъра.

"Сключено е споразумение за сътрудничество с Асоциация "Прозрачност без граници" за взаимодействие по осъществяването на превенция и противодействие на престъпленията и другите правонарушения, свързани с упражняване на избирателните права на гражданите", посочи още Бъчварова.

Прокуратурата вече е започнала 78 дела за нарушени изборни права, има четирима обвинени. В съда са и два обвинителни акта. Девет души са със свален имунитет, отчете заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Акция на полицията

Близо 10 000 човека са станали обект на проверка на полицията в рамките на мащабна акция, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Проверките са обхванали близо 2500 обекта и над 5000 превозни средства.

Заловени са 25 каналджии, 225 незаконно пребиваващи у нас и други 38 човека, които са били обявени за издирване. Сред тях е мъж с европейски паспорт, но от арабски произход, когото Интерпол издирва с червена бюлетина заради убийство.

В микробус на магистралата до Стара Загора са заловени 26 чужденци, а в друг край Трън още 28 мигранти, каза Костов. В района около граничния град са заловени още 20 човека. В операцията са участвали над 2200 полицаи.