Това показват данни на дирекция „Миграция” към МВР за издадените през 2014 година разрешения за дълъг престой в страната, каквито са получили общо 34 030 чужденци от 136 държави, съобщава "Монитор".

През 2013 г. парламентът гласува промени в Закона за чужденците в България, според които разрешение за постоянно пребиваване ще получават чужденци, направили инвестиция от 1 млн. лв. в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление за поне 5 г.

От справката става ясно, че 35 от чуждите граждани, сдобили се с право да живеят постоянно у нас, са закупили облигации и съкровищни бонове, издадени от държавата или от някоя от общините ни.

Други двама са си купили акции от наши дружества на същата стойност, а още четирима са вложили сумата от над 1 млн. лв. в български кредитни институции. Трима крупни бизнесмени пък са инвестирали по над 500 000 лв. в родни компании, в резултат на което са били разкрити по 10 работни места за българи.

Най-много от получилите право да живеят у нас са дошли от Египет – 13 души, показва статистиката на дирекция „Миграция”. Още 7 са от Ливан, руснаците са петима, четирима са от Пакистан, по трима - от Индия и Китай, двама са от Иран, а американец е само 1.

България е дала право на продължително пребиваване и на още 917 чуждестранни бизнесмени. Те осъществяват търговска дейност в България, при която всеки от тях дава работа на поне 10 нашенци. В тази графа най-много са турските граждани – 384, китайците са 97, а руснаците – 55. Сред тези търговци с разрешително има и 43-ма сирийци както и 1 гражданин на Катар.

Още близо 3800 души пък са получили право на продължително пребиваване, след като са доказали, че са представители на търговски дружества, регистрирани в Българска търговско- промишлена палата.

Най-многобройна обаче е категорията чужденци с разрешение да живеят продължително у нас, за да бъдат работници и служители – над 6000. Основната част от тях са от страни от ЕС, а от държавите извън Европа с най-голям дял са китайците.

През 2014 година страната ни е приела за продължително пребиваване и петима учени – от Русия, Тунис, Бангладеш, Зимбабве и Индия.