От днес трябва да има поставени мобилните пунктове - тип фургон, пред всяка държавна болница в страната, където пациенти със съмнение за COVID-19 могат да бъдат тествани. На място има медицински екип от лекар и сестра за консултации на хората, които имат нужда, но не могат да стигнат до лекар. Така, след като получат навременна информация хората ще могат да си направят бърз антигенен тест.

Вижте снимки >>

Основната идея на мобилните пунктове е да бъдат отделени пациентите с Covid-19 от тези, които не са заразени. Няма лимит на гражданите, които искат да получат консултация.

Такива пунктове има вече пред "Пирогов", "Александровска", УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ" и други големи лечебни заведения съгласно заповедта на здравния министър.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че преди да бъдат прегледани, на пациентите им се измерва сатурацията (насищането на кръвта с кислород) с пулсоксиметри и ако тя е под 90%, пациентът се преглежда с предимство.

"Понякога има над 15 души, чакащи в рамките на един час. Настаняват се във фургоните, като те изчакват в тях, за да им се направят съответните изследвания. През останалото време фургоните се ползват за взимане на бърз антигенен тест, както и за PCR", заяви проф. Балтов пред bTV.

Пред болница "Пирогов"

Снимка: БТА

По думите му във фургоните може да се извършват клинични прегледи или взимане на кръв за лабораторни изследвания. След освобождаване на място в триажната зала, пациентът се прехвърля там, а фургонът се дезинфекцира. След това му се прави рентгенова снимка и при необходимост - скенер.

"След това се вижда дали трябва да бъде хоспитализиран. Ако той е в по-леко състояние му се дава рецепта и се изпраща вкъщи", уточни директорът на "Пирогов". 

Мобилен пункт пред УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“.

Снимка: БТА

Централният вход на "Пирогов" ще остане за хора със съмнения за коронавирусна инфекция, а този, който е между двете сгради - ще бъде за хора с други оплаквания. Така ще разделим потоците окончателно, каза още проф. Балтов. През изминалото денонощие около 150 пациенти са преминали през изнесения пункт за диагностика, от тях 28 са хоспитализирани.

В "Пирогов" ще се обособят и още 200 легла за прием на болни от коронавирус и ще се освободят още 4 етажа, обяви директорът на болницата.

По думите му с новата бройка легла няма да бъде върнат нито един пациент, дошъл с линейка. Той ще се поема от триажа, който ще преценява дали болният е за реанимация, или за някое от другите отделения.

Мобилен пункт пред УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“.

Снимка: БТА

Пред Пета МБАЛ-София също има поставен мобилен пункт. Директорът на болницата д-р Борил Петров обясни, че пунктът ще работи с 24-часов режим.

"Колегите, които са в приемния спешен кабинет, когато преценят, че пациентът има съмнителни симптоми, пациентът ще бъде преглеждан в този пункт. Целта е да не се смесват потоците с другите пациенти и, разбира се, с персонала. Екипът ще прецени след прегледа дали трябва да се направи бърз антигенен тест, тъй като той е най-точен, когато пациентът има симптоми", каза д-р Петров пред БНТ.

PCR тестове в този пункт няма да се правят, уточни директорът. Ако антигенният тест е положителен, пациентът се насочва към личния лекар, където ще им бъдат давани направления за PCR тестове. Един екип - от лекар и сестра, ще правят прегледите.

Според д-р Петров с тези пунктове се улеснява тестването и цялата процедура по приемането на пациентите, особено на тези със съмнителни симптоми за коронавирусна инфекция. Протоколът за лечение на пациенти с COVID-19 е доста обширен и много ще помогне на екипите, коментира още той. Според него всички въведени мерки досега са адекватни и ефективни.

В момента в COVID отделението на Пета МБАЛ-София няма свободни места, всички 37 легла са заети.

Националният логистичен център в Министерството на здраевопазването вече работи. Ролята на центъра е да съдейства за бърза връзка между институциите, лечебните заведения, регионални здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ при възникване на затруднения в комуникацията между тях. Този център не дублира дейността на спешна помощ, на неговите телефони няма да звънят граждани, обясни здравният министър Костадин Ангелов.

До дни и личните лекари ще могат да издават електронни направления за PCR тестове. Идеята е максимален брой хора да се тестват, за да се се изясни каква е обстановката в страната.

Вчера след заседание на столичния Общински медицински експертен съвет стана ясно, че при прием в общинските болници ще се прави скрининг с бързи тестове. От Столична община се надяват това да предотврати заразяването на други пациенти в болницата, както и на медицинския персонал. И четирите общински многопрофилни болници и двете АГ болници разполагат с възможността да диагностицират позитивните още на входа на лечебното заведение.