Става дума за два вида тумори - съответно злокачествен и доброкачествен, показват резултатите от извършени изследвания след употребата на джиесеми повече от 8 години, уточни доц. Израел.
Доц. Израел е ръководител на Българския комитет за защита от нейонизиращи лъчения към СЗО и неин представител у нас.
 
“Първият вид тумор, който могат да причинят мобилните телефони, е т. нар. мозъчен рак. Той се нарича глиома и обхваща мозъчните клетки невроглии (те са със звездовидна форма)”, обясни доц. Израел.
И добави: “Другият тумор е доброкачествен, той е на акустичния нерв, т. е. променя слуховия анализатор.” Доброкачественият рак обхваща тъкани и прекъсва функциите на слухово-вестибуларната система. Човек оглушава, застигат го вестибуларни пристъпи (проблеми с равновесието, повръщане), може да се стигне и до фатален изход, обясниха оториноларинголози (УНГ лекари).

Проучване на СЗО
Не е изключено мобилните телефони да причиняват рак на мозъка, алармира Световната здравна организация (СЗО).
Изводът е направен от Агенцията за изследване на раковите заболявания към СЗО на базата на проучвания, реализирани от 31 учени в 14 страни. Сред тях няма българин.
Резултатите бяха представени на среща в Лион.

Според статистика на СЗО в света в момента се използват около 5 милиарда клетъчни телефона, като употребата им нараства особено сред младежите и децата. Населението на Земята по данни от 2008 г. е 7 милиарда души.

Изследване показало, че хората, които говорят по 30 минути дневно по GSM в продължение на 10 години, са с 40 на сто по-застрашени от глиома, отколкото останалите. По данни на екипа от 31 учени през 2008 г. от този вид тумор на нервната система в света са били болни 237 913 души.
Все пак д-р Джонатан Съмет от университета в Южна Калифорния, който е и ръководител на екипа, предупреждава, че трябва да бъдем предпазливи в обобщенията, защото е необходимо да се съберат допълнителни данни.

Асоциацията на американските мобилни оператори пък оспори заключението на експерти на Световната здравна организация, че мобилните телефони "може би са канцерогенни", предаде АФП, цитирана от БТА.
Според американските професионалисти Международната агенция за изследване на рака, която направи проучването, и в миналото е излизала с подобни тревожни изводи за кафето и за маринованите зеленчуци.

Американските телекоми изтъкват, че споменатите специалисти не са направили нови изследвания, а само са прегледали публикации по темата.
Гилдията цитира и извод на Американската комисия по съобщенията, според която "не съществува нито едно научно доказателство, което да показва, че употребата на безжични телефони може да причини ракови заболявания", пише АФП.