Наредбата бе атакувана от бизнеса, тъй като не разрешаваше на мандрите да преработват едновременно и мляко, и растителни мазнини.

Въведените в края на 2012 г. ограничения за млекопреработвателите обаче е трябвало да бъдат съгласувани с Европейската комисия, за да могат другите страни-членки да изкажат становище доколко правилата отговарят на общите правила. Съдиите са преценили, че цялата наредба е незаконосъобразна, защото не е спазена процедурата по съгласуване.
Така в момента производителите ще могат да работят и с палмово масло, ще могат да го влагат в сирене и кашкавал, но остава задължението това да е изрично посочено върху етикета.

Министърът на земеделието Иван Станков съобщи, че вече е проведена среща с експерти от дирекциите „Животновъдство”, „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” към министерството, Българската агенция по безопасност на храните с преработвателите и представители на фирма „Млечни продукти Тракия” ЕООД, вносители на жалбата.

На срещата е обсъден възникналият проблем и е възложено на работна група с представители на всички заинтересовани страни, да се направи задълбочен анализ на действащата досега наредба и да се предложат поправки, които да гарантират качеството и безопасността на млечните продукти и защитата на потребителите.