Феноменът киберпрестъпност не познава граници и се развива благодарение на глобализацията на военни, политически и икономически кризи. Киберсигурността е наш приоритет. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на кръгла маса на тема "Киберсигурност - Предизвикателства пред институциите и бизнеса в България".

"Нямаше кибератаки по време на изборите. Сигурността на вота беше добре организирана", разкри Маринов.

"Благодаря на спонсорите и на фондация "Ханс Зайдел". Убеден съм, че колегите ми от МВР ще продължават да бъдат гарант за киберсигурността", каза още министърът, предаде репортер на Novini.bg.

"МС прие национална стратегия "Киберустойчива България 2020". МВР има изключително отговорна работа в този сектор", коментира по темата народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев.

"С подкрепата на министър Маринов, секторът за киберпрестъпност нарасна в отдел. Киберпрестъпленията нанасят сериозни поражения на българския бизнес и изискват сериозна работа", разкри началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев.

"Наш приоритет е защитата на престъпленията срещу авторското право, насаждането на расова или религиозна омраза и терористичните изказвания. Интернет дава възможност на радикални течения да извършват действия, чрез които да насаждат определени престъпни идеи", допълни Колев.

Както Dir.bg писа, цялата държавна администрация бе изключена от интернат заради опасността от кибератака в деня за размисъл и в деня на вота.