Настанаха "кърджалийски времена", това заяви Неврокопският митрополит Серафим в предаването "120 минути", по повод обира в Роженсия манастир.

"За 25 години преход, не остана храм, манастир или свято място, което да не беше поругано, нападнато, ограбено и опустошено. Хиляди икони, църковна утвар и пари бяха безвъзвратно загубени. Един богослов преди няколко дни коментира, че "кърджалийско време е настанало". Такова нагло посегателство към духовността говори, че има силен процес на духовна заболеваемост в нашето общество", посочи митрополит Серафим.

Според него, по-голямото престъпление е отношението на похитителите към отец Теофил.

"Това физическото насилие граничи с опит за убийство, защото малко време му е оставало преди да се задуши. Отец Теофил е бил внезапно нападнат, когато е затварял манастирската порта - завързали са му устата и ръцете с тиксо, влачен е по калдъръма. Той е щял да умре от задушаване, ако не беше намерил начин да разкъса тиксото", посочи митрополит Серафим.

Неврокопският митрополит Серафим заяви, че е озадачен защо всички съдии в Сандански са си направили самоотвод по делото.

"За съжаление, тази реакция на съдиите в Сандански ме озадачава. Искам да мисля, че това го правят, за да бъде постигната максимална справедливост, защото Сандански е малък град и юристите се познават", каза още той.