Двамата миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов от с. Крупник, остават затрупани на 300 м дълбочина. Официално бе потвърдена смъртта на други двама - 40-годишният Асен Стойнев от село Полето и 45-годишният Христо Младенов от село Полена. 

Ден на траур е обявен в община Симитли днес. Погребението на Младенов ще е днес от 17 ч., съобщи "Струма". Семейството му се закани да съди собствениците на мината.

Час по-рано близките на Асен Стойнев ще го изпратят в последния му земен път.
С решение на Министерски съвет са отпуснати по 10 000 лева помощ за семействата на загиналите миньори. Община Симитли също ще подпомогне почернените семейства, предаде "Фокус".

За части от секундите се е запълнила площ от 30-40 метра - няма крепеж, който да не допусне такъв пробив, каза пък управителят на рудника Валери Манов по bTV.

Причината за инцидента в мината край Симитли е изненадващ скален пробив от огромна височина – минимум 100 метра.

И днес в "Ораново" дойдоха министрите на икономиката и на труда Драгомир Стойнев и Хасан Адемов.

"Най-важното в момента е да се спасят двамата заградени миньори", каза Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. По думите му, за съжаление, спасителните екипи са се натъкнали на огромна скала, която на този етап е трудно преодолима. 

"Вкарана е нужната техника, но това, разбира се, забавя работата. Спасителните действия продължават, сега ще влезе още един екип от специализираната минна служба, за да не се прекъсва работата. Вътре е и тръбата, по която трябва да преминава въздух до двамата миньори, прави се всичко възможно да се достигне до тях, но тази скала забавя действията", обясни икономическият министър.

Драгомир Стойнев отбеляза, че за съжаление подобна трагедия се е случвала и преди, което означава, че трябва да се обърне специално внимание на условията на труд.

"Тази мина дава приблизително работа на над 200 семейства, тя е жизнено 
важна за този регион, но не може да сме изправени пред избора живот или прехрана. За мен това е изцяло недопустимо", категоричен бе той.

Около 30 души работят непрекъснато на смени за спасяването на затрупаните миньори. Спасителните дейности се извършват на дълбочина 310 метра.

В сравнение с вечерта участниците в спасителните дейности са напреднали с 15 метра, изкопани с ръце и кофи при изключително тежки условия. Продължават опитите да се доставя чист въздух на търсените миньори чрез тръба през свлачището.

Спасителните действия няма да спрат, докато не се открият останалите миньори, заяви за БНР комисар Георги Костов, директор на ОД МВР Благоевград.

В рудника не е имало спасителен екип, разчитало се е на такъв от мината в Бобовдол, която е на около 50 километра разстояние.