Това заяви пред Нова телевизия кметът на Симитли Апостол Апостолов по повод вчерашния нов смъртен случай в мината

Около 16 часа вагонетка с въглища затиска 55-годишен миньор, който е изваден на повърхността и транспортиран в болница в Благоевград, но лекарите не успяват да го спасят. 

От Инспекцията по труда заявиха, че ще им бъдат нужни няколко дни, за да станат ясни причините за трагедията и дали в забоите е било достатъчно обезопасено.

Кметът на Симитли определи рудника като „плод на престъпната приватизация в нашата държава”. Апостолов разказа, че преди няколко месеца от общината са подадени сигнали до всички институции, че в рудник "Ораново" се копае незаконно.

"Такива сигнали бяхме получили от жители на квартал „Ораново” в Симитли. Общината не може да вземе никакви мерки, затова прехвърляме топката към останалите институции. Ние не бягаме от отговорност, но все пак хората се притесняват, че там може да се случи нещо много лошо, заради това че се копае над рудника и най-вероятно се вадят въглища, както казват хората”, обясни Апостол Апостолов.

По думите му, стари миньори казали, че е останал един пласт въглища в горната част.

"След като той се вади, има опасност рудникът да потъне. Това говорят хората. Аз не съм специалист и не мога да кажа със сигурност дали е така”, добави кметът на Симитли.

Загиналият миньор е 55-годишният Стефан Синяков от село Долно Осеново, съобщи в. "Струма".

Хвана се миньор преди 9 години. Двамата му синове работят в Англия и Германия и в къщата на село живее само съпругата му", каза кметът на селото Бисер Сегменов.

Синовете на Синяков не били семейни и най-голямата мечта на баща им била да види внуци.

На 16 юли 2013 г. при фатално срутване в мина "Ораново" загинаха четирима миньори - Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров. Телата на 40-годишния Стойнев и 45-годишния Младенов бяха открити още същия ден, а на 2 август с.г. спасителите намериха и телата на колегите им. Заради инцидента, министърът на енергетиката Драгомир Стойнев разпореди проверки на всички мини, а работата в рудника беше спряна за повече от 4 месеца.

Тогава единствено кметът на Симитли Апостол Апостолов обвини в прав текст ръководството на мината и нейния собственик, че заради занижен контрол и липсата на инвестиции това е "капанът на смъртта". 

На 14 юли 2015 г. Окръжната прокуратура в Благоевград прекрати наказателното производство за смъртта на миньорите заради липса на извършено престъпление.