Над 120 хиляди деца се явиха общо на двата вида изпити - матурата и НВО. Те се проведоха общо в 273 училища.

В 41 въпрос от теста за матурата по БЕЛ зрелостниците трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението "Заточеници". И двата текста се оценяват с 30 точки.

"Изгубената родина" в стихотворението "Заточеници" на Пейо Яворов е точната формулировка на изпитната тема, съобщиха пред журналисти зрелостници, които излязоха от изпита в столичното 7 СОУ, предаде БТА.

Изпитният тест за матурата по БЕЛ беше конструиран сутринта в 4.15 ч. от около 11 милиона комбинации.
"Изпитните варианти за 41 въпрос от теста бяха 30, комбинацията между варианта от него и останалите въпроси се генерира случайно сутринта, след това става разкодирането на всеки един въпрос, който се крие зад цифрите, които са се изтеглили", обясни зам.-министърът на образованието Марияна Банчева.

При отварянето на вариантите и на двата изпита са присъствали и представители на икономическа полиция.

Служебният министър на образованието Николай Милошев коментира, че при тази схема, която съществува в момента, не би трябвало да има никакъв шанс да изтекат темите.
"Вие сте тук, когато се тегли, вие сте тук, когато всичко това се случва – какво повече да направим от това", обърна се той към журналистите. Той призова "да разсъждаваме като министерство на образованието, не като главна прокуратура, не като ДАНС, не като следствена служба", предаде БГНЕС.

От всички, подали заявления за участие на матурата днес, са допуснати 62 121 зрелостници в 653 училища. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали в съответното населено място бе на случаен принцип.

Националното външно оценяване в седми клас по БЕЛ започна в 10 ч., като учениците се явиха в училището, в което учат.

Седмокласниците писаха преразказ върху разказа "Акулата" от Лев Толстой. Те трябваше да прочетат текста и да направят подробен преразказ от името на артилериста.

Външното оценяване по български език и литература за седми клас е от два модула. Първият от тях е задължителен за всички седмокласници в страната и в него ще има 25 тестови задачи, а във втория модул учениците, които искат да кандидатстват в елитните гимназии, трябва да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача.

Квесторите на матурите и на външните оценявания ще се разпределят по зали - преди съответния изпит. Във всяка изпитна зала ще има по двама квестори, квестори ще има в коридора и на входа на училищата.

Втората задължителна матура за 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас са на 23 май. Държавните зрелостни изпити се организират от 2008 г., без оценките от тях учениците не могат да получат диплома за средно образование.