Претърсени са пет адреса на територията на София. Оттам са конфискувани банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри, мобилни телефони.

В хода на спецакцията било установено, че ръководител на групата е 35-годишната Г.Ч. от София, която е била обявена за издирване чрез Интерпол на 21 ноември, съобщиха от МВР. В периода от 1 януари 2010 до 13 ноември 2012 г. тя получавала чрез уебсайт заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство.

По време на разследването служители на DEA документирали извършени преводи от банкови сметки, открити в българска банка, към аптеки в САЩ. Оттам противозаконно били издавани рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества. Антимафиотите установили, че през регистрираната в България банкова сметка са „изпрани” над 5 000 000 щатски долара, допълва bTV.

За случая със замесената в схемата за милиони българка съобщиха вчера американски медии. В рамките на разследването на незаконното онлайн предписване на болкоуспокояващи медикаменти в САЩ са повдигнати обвинения на 10 души.

За лидери на групата се смятат Лена Лашър и Питър Ричио, които управлявали верига аптеки. Останалите членове са трима лекари и петима уеб администратори. Според официалното съобщение на прокуратурата българката Гергана Червенкова, чиито имена съвпадат с инициалите в съобщението на МВР, е изпълнявала функциите на онлайн оператор. Девет от всичките замесени са били арестувани в четвъртък сутринта. Днес от българското вътрешното министерство съобщават, че с полицейска мярка за 24 часа са задържани Г.Ч. (35 г.), Г.К. (36 г.) от Бургас и М.М. (63 г.) от Хасково. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Служителите на Интерпол са уведомени за предприетите спрямо Г.Ч. действия.

Междувременно стана ясно, че САЩ са доволни от от откриването на постоянно представителство на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) в България през април 2012 г. На среща между министър Цветан Цветанов и главен комисар Станимир Флоров с помощник държавния секретар по наркотиците и международното правоприлагане към Държавния департамент на САЩ, стана ясно, че САЩ високо оценяват волята и решимостта на българското правителство.