Собственичката на кучетата не се призна за виновна в причиняване на смърт по непредпазливост. 49-годишната бивша учителка Елена Банкова заяви, че ще даде обяснение след разпита на 22-мата свидетели по делото в Районен съд - Кубрат, където днес започне делото, съобщи Дарик радио. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи до 3 г. затвор. Сред свидетелите са кметовете на Сушево, Кубрат и Завет.

Половин година след смъртта на Кристияна, четирите й братчета и сестричета още питат за нея, разказва в съда майката Марияна Кирилова. От свое име и от името на децата, тя предяви към Банкова граждански искове от по 80 000 лв. за всеки - общо 480 000 лв.

Свидетел на трагичния инцидент станала Юкие Абдурахимова от Сушево. Тя била на около 80 м от Кристияна, която отивала до близкия магазин, за да си купи нещо сладко. Собственикът на магазина прогонил кучетата, но момиченцето вече било паднало на земята, с множество наранявания. Още дишало. но починало на път за болницата.

Разследването установило, че четирите кучета-убийци са собственост на Елена Банкова. Тя гледала в двора си 20 животни, които излизали и на улицата и това не било първото им нападение.
 
В деня на смъртта на Кристияна - 19 октомври 2009 г., кучетата нападнали и възрастен мъж от селото. Докато той си карал велосипеда, те се нахвърлили върху крака му, едното му захапало ботуша. Мъжът ги прогонил с камъни. Минути по-късно те се нахвърлили върху момиченцето.

Според Явор Гечев, говорител на фондация "Четири лапи", която е изпратила наблюдатели в съдебната зала, основната вина не е на властите, а на собственичката.
„Според мен е можело да бъде предотвратено, имало е достатъчно индикации, че тези кучета проявяват агресия, че собственичката е трябвало да ги върже или да ограничи достъпа им от двора към улицата. Тя не е направила това, за съжаление", коментира той.

"Липсата на регистрация на домашни кучета до голяма степен е проблем, защото всички тези инциденти с ухапани хора, когато кучетата не са регистрирани попада в графа „бездомни кучета". Това, предполагам, ще се опита да докаже и защитата в това дело на г-жа Банкова - че кучетата са безстопанствени, а те просто не са регистрирани. Но след този случай в района властите реагираха адекватно, всички общини започнаха регистрация", обясни Гечев.