Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че ваксините идват регулярно в страната и имаме достатъчно количества ваксини.

"Вчера на Ваксинационния щаб бе взето ясно и категорично решение, че България ще прилага ваксината на "Астра Зенека" и на възрастни пациенти над 55 години, над 65 години, тъй като това са препоръките на европейските експерти от Европейката агенция по лекарствата. Всичко останало е плод на различен тип решения, което не почива на медицински факти и резултати", каза министърът.

Той потвърди, че са осигурени ваксини за всички желаещи, които ще обслужват целия процес на изборите - от членовете в избирателните комисии, полицаите и т.н.

Ангелов даде старт на програма за развитие на спешната медицинска помощ. Символичното начало беше в град Бяла, Русенско, където проектът предвижда за филиала на Спешната помощ да бъде построена изцяло нова сграда.

Пред журналистите министър Ангелов заяви, че има известно нарастване в броя на заболелите от коронавирус у нас, но ще изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период.

"Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези меки в момента дават резултат", каза той.

По повод получилото се недоразумение с несъстоялия се старт на ваксинация сред членовете на ЦИК, здравният министър съобщи, че в сряда му предстои среща с ръководството на комисията.

Готови сме изборите да се проведат безопасно както за членовете на изборната администрация, така и за гласоподавателите, заяви още проф. Ангелов.

"Не обмисляме възможност с антигенен тест да се влиза на територията на страната. Единственото към момента решение, което е европейско решение, е влизането в България с отрицателен PCR тест", беше категоричен Ангелов.

След първата копка за новата сграда на Спешна помощ в Бяла здравният министър съобщи още, че се обсъжда проект за разделяне на страната на поне 10 области, в които да бъдат обособени големи болници, които да бъдат напълно идентични. В идеята е залегнало държавата да насочи усилията си тези болници да бъдат модернизирани с апаратура и достатъчно медицински персонал. Така пациентите ще могат да получат адекватна медицинска грижа във всяка една от тези 10 болници, съобщи проф. Ангелов.

Той обаче акцентира, че един от основните проблеми пред сектора е осигуряване на България с медицински специалисти. "Имаме изключителен проблем с това", призна министърът.

В рамките на стартиралия днес проект ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване качеството и безопасността при оказването на медицинска помощ, в това число и подобряване на достъпа за лица с увреждания, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Общият бюджет на проекта е близо 164 милиона лева. Почти 400 000 лева от тях са национално съфинансиране, останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.