Разследването се води от следователи в Разлог, за да не опита кметът да въздейства върху служителите на правосъдието в Гоце Делчев, пише "Струма".

Фалшивата диплома за завършено висше образование със специалност "Право" на кмета Башев е преминала през необходимите експертизи, на базата на които досъдебното производство е на финала.
В разследването са участвали и служители на РЗБОП - Благоевград.

Има доказателства, че Ахмед Башев не се е явявал на изпити, не са открити и депозирани молби за отпуск по време на въпросните изпити.
Фалшивата диплома е била прикрепена и към досието му за мажоритарен кандидат-депутат на ДПС на последните парламентарни избори.

Според слуховете Мурат Адем е уредил дипломата за правист на Ахмед Башев.
Твърди се, че двамата  платили за дипломите по 10 000 лева.

Самият Ахмед Башев заяви, че жалбата за проверка на дипломата му е подадена от Недим Таламанов от село Рибново до лидер на една от партиите, предаде “Фокус”. Във връзка с това гърменският кмет е бил викан като свидетел в полицията в Благоевград, но по думите му - не са го викали досега като обвиняем за тази диплома.
"Вземал съм си изпитите”, категоричен е обаче Башев.

Той добави, че има много и различни дипломи от проведени курсове и обучения, като навсякъде, където е трябвало за обучението си е заплащал съответните такси и е полагал изпити.

„Няма нищо вярно в изнесените твърдения, че съм помогнал на кмета на община Гърмен Ахмед Башев да се сдобие с диплома за завършено юридическо образование. Това пък каза настоящият общински съветник от ДПС в Гърмен Мурат Адем.

Ахмед Башев беше задържан от ДАНС през март 2009 г. заради насаждане на радикален ислямизъм. По-късно той дори се оплака за накърнено достойнство пред европейския комисар по правата на човека.

Последна актуализация в 15.00 ч.