Рейтингите на лечебните заведения трябва да служат и за ориентир къде българските лекари искат да работят. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на форума "Най-добрите болници" за 2018 г., организиран от Българска болнична асоциация и Investor Media Group.

Според д-р Маджаров е нужна новата рамка на финансиране на здравната система, но заедно с това трябва да бъдат подсигури критерии за качество на медицинската услуга.

"Една от основните задачи на БЛС е да гарантира качеството на медицината, професионалисти, които да лекуват на световно ниво. Важно е да има обективни критерии, а тези критерии трябва да залегнат в условията за изготвяне на бъдещите класации на лечебните заведения. Те трябва да осигурят обективно наблюдение на процесите, протичащи в лечебното заведение: от постъпването на пациента, през диагностиката, изписването на терапия и получаването на епикризата", допълни д-р Маджаров.

Според зам.-председателя на БЛС проф. Николай Габровски класациите на лечебните заведения са от особено значение, за да могат да бъдат разбрани нагласите на пациентите, за да стане ясно какво им е необходимо, какво получават.

"Трябва да се подобри информираността между лекарите и пациентите. Хората, които търсят за първи път помощ, не знаят какво искат и понеже това не винаги може да стане по лесен начин те се чувстват излъгани. И тук е мястото на лекаря, който трябва да даде една много ясна и разбираема информация какво предстои, какви са стъпките, през които трябва да се мине.

Много дълъг път беше извървян между пациент и лекар. Понякога пациентите ни задават дълбоко професионални въпроси и крайното решение вече се взима общо от лекаря и пациента. И това се случи само за около 15 години", допълни проф. Габровски.

Класацията "Най-добрите болници" отличи най-добрите лечебни заведения в 7 направления. Или както следва: кардиология - Аджибадем Сити Клиник, ортопедия - МБАЛ "Тракия" - Ст. Загора, УНГ - МБАЛ "Тракия" - Ст. Загора, АГ - МБАЛ "Надежда" , педиатрия - УМБАЛ "Св.Марина ЕАД" - Варна , онкология - "Комплексен онкологичен център - Пловдив" и хирургия - Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. А основните показатели, взети предвид при ранкирането на лечебните заведения, бяха технология, персонал и качество на услугите.