На влизане в съдебната зала соченият за лидер на "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста, на няколко пъти се обърна към журналистите с въпроса „Кой предложи Ася Петрова за зам.-главен прокурор", предаде Дарик радио.

Петрова, която бе окръжен прокурор на Шумен и основен обвинител срещу "Килърите", бе избрана за заместник на Сотир Цацаров месец след обявяването на присъдите срещу престъпната група.

Друг от подсъдимите - Георги Вълев, пък попита „Кой поръча това дело?". Останалите подсъдими споделиха, че очакват справедлив процес.

Миналата година време на едно от заседанията Сумиста си позволи да нарече Ася Петрова и другите две прокурорки по делото - гювендии (леки жени - бел.ред.). За думите си той бе глобен от съда с 200 лева.

Заседанието на Варненския апелативен съд започна в 10 часа.
Адвокатите на шестимата подсъдими поискаха отлагане на процеса. Единият от аргументите на защита беше, че Шуменският окръжен съд не е изпратил мотивите си. Адвокатите протестираха и срещу това, че настоящото дело се гледа във Варненския затвор, както и срещу присъствието на Ася Петрова, която е командирована да участва в процеса, предаде БТА.

От прокуратурата отхвърлиха всички мотиви на адвокатите. Единият от обвинителите - Стефка Якимова, посочи, че в сградата на Варненския апелативен съд има една единствена зала и поради тази причина делото се гледа в района на затвора. Участието на Ася Петрова в процеса бе обяснено с това, че главният прокурор е преценил, че това е необходимо.

Впоследствие магистратите решиха да отложат делото за 19 ноември, поради постъпило допълнение към протеста на Шуменската окръжна прокуратура срещу решенията на Шуменския окръжен съд.

Председателят на състава Илия Пачолов посочи, че протестът е от 100 страници. Позицията на магистратите е, че защитата на подсъдимите не е имала време да се запознае с него. Другите претенции на адвокатите съдът определи като неоснователни.

Вижте снимки >>

След 50 заседания и разпит на близо 150 свидетели в края на миналата година
магистратите в Шумен осъдиха лидера на групата "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста, на доживотен затвор без право на замяна. Същото наказание получиха и съучастниците му Васил Костов-Кеца и Георги Вълев.
На Янко Попов беше наложено наказание от 17 години затвор, на Райчо Стойнев - 15 години, а на Петър Атмаджов - 4 години.

Шестимата са подсъдими за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт", на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия.

Пред апелативните магистрати прокуратурата настоява за по-тежки наказания за Попов, Стойнев и Атмаджов.