Първият инцидент стана на кръстовището край НДК. По първоначална информация на МВР ватманът е минал на червено и е ударил джип "Субару". Той се е завъртял и се е блъснал във втори автомобил. На двете коли са нанесени сериозни материални щети, а трамваят е излязъл от релсовия път.

Преустановено е движението по линия номер 6, уточниха дежурните на Центъра за градска мобилност, цитирани от Булфото. Според тях обаче инцидентът е станал, докато джипът е пресичал трамвайните релси.

Пострадали при катастрофата са трима души. Двама от тях са служители на Четвърто РПУ, които са били във втората кола и са отивали на работа, а третият е ватманът. Те са откарани от медицински екипи във ВМА с леки наранявания.
Няма пострадали сред пътниците в мотрисата. На място са полицейски и аварийни екипи.

Дежурният диспечер в Центъра за градска мобилност Мартин Георгиев заяви, че няма тежко пострадали в джипа и автомобила при катастрофата. Пострадалите са откарани във ВМА за допълнителни медицински прегледи. Още не може да се каже кой е виновен за ПТП-то, компетентните органи ще разследват случая и ще съберат информация, каза Георгиев.

"КАТ е органът, който ще прецени какво се е случило. Причината за инцидента се изяснява – явно някой е отнел на другия предимство. Мотриса удря джип, вследствие на което той се завърта, заклещва се под мотрисата и мотрисата дерайлира, излиза от линията, в резултат на което в него се удря по-леко вече още един автомобил", каза Георгиев.

Две от жените, които са се возили в трамвая, обаче разказаха друга версия затова какво се е случило.
"Трамваят си тръгна добре. Колата дойде до линията, избута трамвая, трамваят излезе от линията, избута другата кола и това беше всичко", каза едната.
"Колата направо мина пред трамвая. Просто се чудим как измести тоя трамвай тая кола. Просто се чудя", допълни другата.

Пред БНТ пък очевидки разказаха, че в джипа е имало две жени.
"Сякаш бяха надрусани и двете - едни русички мадамки", заяви свидетелка на инцидента.

Трамваят по линия №6 се е движил към центъра – по бул. „Черни връх” към тунела на НДК. Там трябва да премине през две кръстовища практически, през два светофара. Ватманката твърди, че е минала на разрешен зелен сигнал. Колите, с които се е блъснал трамваят, твърдят, че са минали на разрешен зелен сигнал, и е станал сблъсък”. Това каза по-късно заместник-директорът на "Столичен автотранспорт" Иво Василев, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че 35-годишната ватманка има само едно нарушение в 4-годишната си практика и то не от такъв характер.

„Трамваите по това време на деня не са нито пълни, нито съвсем празни. В мотрисата няма нито пострадали, нито кой знае колко впечатлени от пътнотранспортното произшествие. По-впечатлени са участниците, сред които има една жена, която се е оплакала, че я боли вратът”, каза Василев.

По думите му това са пътно-транспортни произшествия, каквито на ден се случват стотици. Докато няма акт, съставен на някой от двамата водачи, участвали в произшествието, не може да се каже чия е вината, каза още Иво Василев.

Втората катастрофа

Втората катастрофа с трамвайна мотриса по линия № 6 стана следобед на изхода от паркинга на „София сити център”, съобщи Агенция "Булфото". Според очевидци, джип „Тойота”, излизайки от паркинга, е отнел предимството на трамвая, който се движи по булевард „Арсеналски". Пострадали при катастрофата няма.
 
Вижте снимки от двете катастрофи