Температурите паднаха рязко само за 24 часа в цялата страна. Тези амплитуди крият рискове за човешкото здраве. По данни на Световната здравна организация, между 30 и 50% от хората имат здравословни проблеми при смяна на времето.

Кардиологът проф. Младен Григоров обясни, че в медицината има понятие, което се нарича метеотропизъм. То се отнася до това как се повлиява организмът от резки промени на времето.

"Бих казал първо, че това в никакъв случай не е такава промяна, която да предизвика някакви остри реакции. Доколкото разбрах тази сутрин температурата е 6 градуса, тоест далеч от това, което би могло да предизвика такава реакция", каза проф. Младен Григоров в студиото на "България он ер".

Той допълни, че трудно може да се говори за профилактика, защото няма как да се влияе на природата. Проф. Младен Григоров обаче беше категоричен, че е типично за хората от нашите географски ширини и за техния организъм да понасят по-добре студовете и да сме по-пригодени за тях, отколкото за жегите.

"До известна степен фатални могат да станат температури много над зоната на комфорт. 23-24 градуса - това е точно температурата на зоната на комфорт за организма", отбеляза кардиологът.