В София вече трудно могат да се намерят медицински маски за лице и дезинфектанти за ръце. За съжаление, дори ако медицинската маска се сложи правилно на лицето, рискът от заразяване остава голям. По въздушен път вирусът може да попадне в организъма, минавайки дори през маската, или покрай нея.

Коронавирус 2019nCoV се състои от обвити вириони, които като размер са приблизително 50-200 nm в диаметър. Вирусният геном е представен от едноверижна РНК молекула. Медицинската маска има обикновено пори с големина между 20,000 nm и 160,000 nm. Това означава, че порите на медицинската маска в най-добрия случай са по-големи 100 пъти от големината на вируса, а в най-лошия случай са над 3000 пъти по-големи от вируса. Дори капчиците при кашлица могат да са с диаметър от 1000 nm, което пак е 20 пъти по-малко от порите на медицинската маска и показва сравнително ниската ефективност на този превантивен метод от зараза.

Носенето на медицински маски сваля част от риска като спира по-големи капки при изкашляне в близост, но в никакъв случай не може да гарантира безопасност от заразяване. По-важното обаче е, че носенето на маска от заразен човек, който още не знае, че носи вирусът, намалява риска да зарази допълнителни хора, което помага за забавянето на разпространението на епидемията.

Освен зараза чрез изкашляне, коронавирусът може да се разпространи и принесе и при допир на заразени повърхности. Този вирус може да бъде активен и заразен до 9 дни след попадането му на външна повърхност. Добрата новина е, че измиване със силен дезинфектант на повърхностите може да унищожи вируса сравнително успешно. Самият коронавирус не е от силно устойчивите видове и с нормален дезинфектант може да се намали риска значително. Затова добро измиване на ръцете със сапун с интензивно търкане от поне 20 секунди и измиването на контактни повърхности със силни дезинфектанти може да намали риска от зараза при допир на външни повърхности. За съжаление обаче в повечето случаи хората се заразяват директно чрез вдишване на вируса от кашлица на заразен в близост.

Публикуваното изследване от 25 януари от 14 китайски учени от различни академични и медицински институти много добре описва епидемиологични и клинични характеристики на 99 случая на пневмония, развита в следствие на коронавирус през 2019 г. в Ухан, Китай. Проучването показва няколко много интересни статистики:

1) 51% от заразените имат и други хронични заболявания, включително сърдечно-съдови, заболяване на ендокринната система, заболяване на храносмилателната система.

2) Средната възраст на пациентите е 55 години като заразените са повече мъже (67) и по малко жени (32).

3) Пациентите с висока температура са 82%, със силна кашлица - 82%, затруднено дишане - 32%.

4) 11% от пациентите умират в следствие на множествена органна недостатъчност.

5) Тежко болните пациенти имат ко-инфекции от бактерии и гъбички: чести патогенни култури на пациенти с вторични инфекции са: S. aureus, A. baumannii, K. pneumoniae, A. avavus, C. glabrata и C. albicans.

6) 71% от пациентите са третирани с антибиотици поради вторичните инфекции.

Изследването показва, че хора с хронични заболявания, по възрастни хора, и повече мъже спрямо жени са в по-рисковата група при зараза с новия коронавирус. Тъй като 180 милиона души в Китай се водят с хронични заболявания от общо 1.38 милиарда, това означава, че хора без заболявания имат 7 пъти по малък шанс да бъдат хоспитализирани от тези с хронични болести. Допълнителните бактериални инфекции са част от високия риск при болестта, не само на базата на самия вирус.

Това изследване показва, че ако посрещнете епидемията в добро здраве, с добре работеща имунна система, добро сърдечно-съдово здраве, здрава ендокринна и храносмилателна система, рискът от тежко заболяване с усложнения е значително намален.

Засилване на собственото си здраве преди да дойде епидемията на коронавирус в България е може би най-адекватното действие, което хората могат да направят за да избегнат тежкото изкарване на вируса.

Основните имунокомпетентни клетки, които атакуват нежеланите бактерии и вируси са антиген-представящите клетки (макрофаги, дендритни клетки и В-клетки). Резултатите от различни изследвания предполагат, че адхезията на млечнокиселите бактерии към лигавиците и най-вече към чревно свързаната лимфоидна тъкан (GALT) има отношение към стимулирането на имунната система. Чревно свързаната лимфоидна тъкан участва в защитата на организмите от патогени и в предотвратяването на реакция към приети различни имуногенни молекули и микроорганизми. Имуногенността на чревните бактерии зависи от степента им на контакт с лимфоидната тъкан в червата. Поради това най-ефективни като антигени и индуктори на цитокинов синтез и активация на имунната система, са живите пробиотични бактерии. Този факт демонстрира необходимостта от приемането на качествени пробиотични продукти, които са с доказани качества и потвърден брой живи клетки, способни да оцеляват в гастроинтестиналния тракт. Данни за увеличаване нивото на IL-10 и други имунологични молекули, които подпомагат борбата на организма ни с различни болестотворни микроби са докладвани от много научни колективи при хора, приемали пробиотични бактерии от видовете Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum и други.

Приемането на добър пробиотик може да бъде добра превантивна стъпка за засилването на имунната система преди потенциална вирусна епидемия. Изборът на добър пробиотик, трябва да бъде базиран на доказани научни изследвания как специфичният щам модулира имунната система и чрез намаляване на броя на патогенните бактерии в чревната флора. Българският пробиотик, ПроВиотик, със силните щамове L. bulgaricus GLB44 и L. plantarum GLP3 доказано побеждава патогенни бактерии като E. coli, S. typhimurium, L. monocygenese и S. aureus в Харвардските лаборатории. Приемането на този тип доказани пробиотични бактерии може да бъде една подкрепяща стъпка за повишаване на имунитета. Здравословното хранене и спазване на здравословен режим на сън са от огромно значение също за силна имунна система, която реално ще е най-важната при потенциална грипна епидемия.